Eikeli Videregående Skole

Norges første skole i ombrukstegl

Eikeli Videregående Skole i Bærum står straks ferdig, etter at bygget har gått gjennom en stor rehabilitering, samt utvidelse med nytt tilbygg som huser idrettshall, undervisningsrom og administrasjon. Prosjektet har høye miljøambisjoner og skal sertifiseres som BRREAM Excellent, samt være et FutureBuilt forbildeprosjekt.

HØINE har levert omlag 650 kvm dansk ombrukstegl til fasaden på det nye tilbygget og bistått med prosjektering av prøvemur, mørtel og skjærfasthetstest. Resultatet er Norges første større bygg med CE-merket ombrukstegl - et viktig referanseprosjekt for bygg med lignende ambisjoner.

Samspill i materialer og farger

Den lyse, gråpatinerte mursteinen fra Danmark bidrar til å skape et helhetlig møte med det eksisterende bygget, hvor nedre plan har en natursteinskledning med rik tekstur og varierte gråtoner. Den nye skolens arkitektur og materialvalg spiller på lag med tidligere byggeskikk og forholder seg samtidig til området for øvrig, som preges av småhusbebyggelse og rekkehus i tre og gul tegl.

Stor gevinst for folk og klode

Ombruksteglen settes ikke bare pris på som et vakkert og varig fasadevalg gjennom sine robuste egenskaper og naturlige patina. Gammel framfor ny murstein sparer samfunnet for 100 ganger så mye CO2-utslipp knyttet til produksjon. I tillegg unngår man naturinngrep og ødeleggelse av biologisk mangfold ved uttak av sand og leire. På Eikeli skole har valg av ombrukstegl bidratt til å spare miljøet for 106 tonn avfall og hele 26,5 tonn CO2. Det tilsvarer å kjøre fra Oslo til København 265 ganger med bensinbil.

Eikeli VGS
Byggherre: Viken Fylkeskommune
Arkitekt: KOHT Arkitekter & Nordic - Office of Architecture
Entreprenør: PEAB
Murerfirma: Mjøndalen Mur og Puss
Fullført: 2021

 
 
 
 
  • 650 kvm som gir trivsel i nabolaget med rik tekstur og patina i et ekstremt robust og vedlikeholdsvennlig materiale

  • En tilsvarende fasade i nyprodusert tegl ville krevd mer enn 26,5 tonn CO2 i produksjon. I tillegg benyttes 106 tonn teglavfall som sparer naturen for deponi, nye ressursuttak og tap av biologisk mangfold.